Vpis v Glasbeno šolo Ormož

Vpis v šolsko leto 2022/2023 je zaključen.

Glasbena šola Ormož se ponaša z več kot šestdesetletno tradicijo in je pomemben del kulturnega delovanja in dogajanja v domačem okolju in širše.

Ukvarjanje z glasbo dobro vpliva na celostni razvoj otroka. Spodbuja namreč njegov psihomotorični, miselni in socialno-čustveni razvoj. Mladim talentom pomagamo da se razvijajo v glasbenike, ki se z glasbo ukvarjajo ljubiteljsko ali pa se odločijo za profesionalno glasbeno pot.

V zadnjih dveh letih smo dokazali, da znamo naše poslanstvo izpeljati tudi v izrednih razmerah. V tem času so se naši učenci uspešno predstavljali preko različnih medijev. Prav tako so bili uspešni na glasbenih tekmovanjih. Zato s še večjim prepričanjem v naše poslanstvo vabimo Vaše otroke, da se nam pridružijo.

PROGRAMI/ ČAS TRAJANJA/PREDMETI GLASBENEGA IZOBRAŽEVANJA:

  • PREDŠOLSKA GLASBENA VZGOJA (5-letniki) – čas trajanja programa je 1 leto.

Otroci preko gibanja in petja razvijajo ritmični in melodični posluh.

  • GLASBENA PRIPRAVNICA (6-letniki) – čas trajanja programa je 1 leto.

Zraven razvijanja melodičnega in ritmičnega posluha spoznavajo tudi glasbene instrumente.

Oba programa  sta brezplačna.

  • GLASBA (klavir, violina, viola, flavta, klarinet, saksofon, kitara, trobila, harmonika, diatonična harmonika, tolkala in petje) – glasbeni program traja 4, 6 oziroma 8 let.

Število vpisnih mest je omejeno s strani Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport RS.

  • PLESNA PRIPRAVNICA – program traja 3 leta.
  • BALET – plesni program traja 4 oziroma 6 let.

Glasbeni in plesni izobraževalni program vsebujeta obvezne predmete, določila o korepeticijah in nastopih učencev, za zelo nadarjene učence pa še dodatni pouk za seznanjanje z obsežnejšim in zahtevnejšim programom oziroma dodatne priprave na državna in mednarodna tekmovanja.

 

OBVEZNI PREDMETI POLEG INSTRUMENTA/PETJA/PLESA, KI JIH UČENCI MORAJO OBISKOVATI:

  • nauk o glasbi (vsi instrumentalisti in pevci od 1. razreda naprej, balet 5. in 6. razred);
  • komorna igra (vsi instrumenti od 5. razreda naprej, petje od 4. razreda naprej);
  • orkester (pihala, trobila, tolkala, diatonična harmonika od 4. razreda naprej, violine, viole, kitare in harmonike od 5. razreda naprej);
  • solfeggio (petje, diatonična harmonika 5. in 6. razred, ostali instrumenti 7. in 8. razred).

Šolski pravilnik o vpisu v Glasbeno šolo Ormož si lahko pogledale s klikom na ta napis.

Več si lahko preberete na https://www.gov.si/podrocja/izobrazevanje-znanost-in-sport/glasbeno-izobrazevanje/ .

V šoli ponujamo tudi nadstandardni program. Otroci se lahko vpišejo v skupino:

  • MAŽORETE

KAJ JE DOBRO VEDETI PRED VPISOM V PROGRAM GLASBA?

Starši pripeljete otroka v glasbeno šolo na informativni vpis. V šoli izpolnite prijavnico za vpis, v katero vpišete podatke svojega otroka in instrument, ki ga otrok želi obiskovati. Potem otrok opravi preizkus glasbenih sposobnosti.

KAKO POTEKA PREIZKUS GLASBENIH SPOSOBNOSTI?

Otrok zapoje pesmico po lastni izbiri. Nato se preizkusi otrokova sposobnost posnemanja tonov različnih višin ter krajših melodičnih in ritmičnih motivov. Glede na specifične zahteve posameznega instrumenta se preveri tudi fizična sposobnost otroka.

Po opravljenem preizkusu boste najkasneje do 6. julija 2022 pisno obveščeni o sprejetju v glasbeno šolo.

Če je otrok sprejet, bo priložen tudi vpisni list in usmeritve kje, kdaj in pri kom se otrok javi v začetku šolskega leta.

Če otrok ni sprejet (številčno smo omejeni s strani ministrstva), Vam priporočamo, da nas v začetku šolskega leta pokličete in preverite, če se je mogoče kakšno mesto sprostilo. Zgodi se, da si med počitnicami kdo premisli in ne pride.

Če Vas še karkoli zanima, nam lahko pišete na info@gsormoz.si ali pokličete na  02 741 07 30.

Iz Zakona o glasbenih šolah:

25. člen

Učenec mora redno obiskovati pouk, vaje in nastope.

27. člen
Med letom se učenec lahko izpiše iz šole le na podlagi pisne vloge staršev. Starši so dolžni poravnati prispevek za materialne stroške za mesec, v katerem se je učenec izpisal, in izpolniti morebitne druge obveznosti do šole.
Učenec, ki ne izpolnjuje svojih obveznosti, je lahko izključen iz glasbene šole. O izključitvi učenca odloča učiteljski zbor.
Učenec je lahko izključen iz glasbene šole tudi, če ne plačuje prispevka, ki ga za poravnavanje materialnih stroškov določi Svet šole. V tem primeru o izključitvi učenca odloča ravnatelj.
Zoper izključitev iz šole se starši, oziroma učenec, lahko najkasneje v 3 dneh po izročitvi sklepa pritožijo na Svet šole.